Blind Guardian са сред най-големите имена на пауър-метъл сцената, заедно с легенди като Helloween и Gamma Ray. Известни с бързата си мелодична музика, носеща толкова емоции, Blind Guardian имат заклети фенове не само в Европа и Япония, а дори в Америка (където мелодичният метъл не е особено на почит). Без особена подкрепа от стана на медиите те са една от най-успешните европейски банди днес.

Началото е през 1986та, когато в немското градче Крефелд съучениците Hansi Kursch (бас и вокал) и Andre Olbrich (китара) решават да сформират метъл банда под името Lucifer's Heritage, повлияни и вдъхновени от сънародниците си Helloween. До момента двамата свирят в групите Executor и Zero Fault. Andre довежда приятеля си китарист Thomas Stauch, но скоро проличава, че Thomas не се справя добре с китарата. За сметка на това той се оказва талантлив барабанист и заедно с него групата записва първото си демо - “Symphonies Of Doom” (1986). Ритъм китарист е Marcus Dork, който скоро бива заместен от Christoff Theissen. Записано е второ демо, озаглавено “ Battalions Of Fear ” (1987), което спечелва договор на бандата с лейбъла No Remorse Records. В него барабаните са в изпълнение на Hans-Peter Frey, но скоро Thomas отново се връща в бандата. След напускането на Christoff Theissen, музикантите случайно се натъкват на китариста Marcus Siepen, чиято група Redeemer предоставя репетиционната си на Lucifer's Heritage, и го приобщават към състава си.

Дебютният им албум излиза през 1988 и е озаглавен “Battalions Of Fear”, ато преди издаването му Lucifer's Heritage сменят името си на Blind Guardian. Дебютът, продуциран от Kalle Trapp (Saxon, Grave Digger), печели на групата голямо уважение в ъндърграунд средите благодарение на безкомромисната смесица от скорост, тежест и мелодичност плюс известни неокласически елементи. Година по-късно излиза и вторият дългосвирещ албум на бандата - “Follow The Blind”, в който за пръв път музикантите включват оркестрални пасажи. Това е и първият албум на Blind Guardian, който се появява в Япония, където постига голям успех.

Третият албум “Tales From The Twilight World” (1990) ознаменува преломен момент в развитието на групата, като само в Германия се продава в над 30,000 копия през първите дни след излизането си. В него класическите елементи са повече, без това да лишава албума от характерното скоростно звучене. Типичният за Blind Guardian стил вече е оформен и след три успешни албума няколко големи издателски компании предлагат договор на бандата. През 1992 г групата подписва с Virgin Records и същата година е издаден четвъртият албум “Somewhere Far Beyond ”, който се продава в повече от 130,000 копия по цял свят и до днес е считан от някои за най-образцовия албум на Blind Guardian. Година по-късно бандата провежда и първото си японско турне, като от концертите е записан страхотният live-албум “Tokyo Tales”. Интересът към групата е огромен и музикантите свирят в препълнени от публика зали.

През 1994 групата влиза в студиото Sweet Silence в Копенхаген, където е записан най-зрелият в музикално отношение албум до момента - “Imaginations From The Other Side”, продуциран от световноизвестният Flemming Rasmussen (Metallica). Повечето групи обикновено отбелязват успехите си със сборни албуми, но Blind Guardian решават да подходят по-нестандартно и вместо да пробутват на феновете си стари неща, издават “The Forgotten Tales”, който включва няколко кавъра, еднo live изпълнение, четири акустични и едно симфонично парче.

Над две години отнема композирането, записването и обработката на шестия дългосвирещ албум - епичния “Nightfall In Middle-Earth” (1998). Представляващ най-емоционалната творба на бандата, концептуалният албум е създаден въз основа на безсмъртната книга “Силмарилион” на Джон Толкин. Макар парчетата да са 22, истинските песни са единадесет, като настроенията варират от неконтолируема скоростна мощ до богати оркестрации и нежни акустични пасажи с ренесансово звучене. Интерлюдиите са изпъстерни с трубадурски песни, преплетени с включвания на флейти и цигулки, които заедно с репликите на разказвача създават уникалната атмосфера на албума. “Nightfall in middle earth” помага на групата да заплени дори враждебно настроената американска публика, като в Америка албумите са издавани от Century Media Records.

След кратко прекъсване, по време на което вокалистът Hansi Kursch и Jon Schaffer (китарист на Iced Earth ), създават проекта Demons And Wizards, Blind Guardian отново се залавят за работа и записват “A Night At The Opera” (2000) - албум, включващ характерните класически елементи, като спийд звученето остава на заден план за сметка на известни прогресив мотиви. Албумът е записан в Twilight Hall Studios с помощта на Charlie Bauerfeind (Angra, Helloween, Gamma Ray). Гвоздят на “A Night at the Opera” несъмнено е 14-минутната епика "And Then There Was Silence", текстово базирана на Троянската война.

Blind Guardian са една от малкото групи, не претърпели промяна в състава от самото си зъздаване и музикантите от групата творят заедно шедьовър след шедьовър вече над петнайсет години. Верни на себе си, те не се страхуват да експериментрират, въвеждайки всеки път ново звучене в музиката си. Вдъхновявани от вечни автори като Толкин, Хърбърт и Муркок, Blind Guardian записаха имената си в историята на метъла като група бардове, създали мелодия и емоция, с които малцина могат да се мерят.