Гилдията
на Бардовете е нарастващо общество от ценители на фентъзи изкуството и красотата на природата. В началото групата се определя като като фен-клуб на германската хеви-метъл група Blind Guardian и писателя Дж. Р. Р. Толкин. С течение на времето клубът се разширява и започва да събира почитатели на различна фентъзи литература и музика.
С помощта на Гилдията хората могат да обменят всякаква фентъзи-информация, свързана с книги, филми, музика, изкуство и игри. Пазят се и данни за членовете, така че всички те могат по всяко време да се свържат един с друг във виртуалния или реалния живот.
Всеки от членовете на гилдията има ранг, като различните рангове са шест на брой. Те не са разделени стъпалаводино - всеки е добър. За да получи повишение в ранг, човек трябвада се пребори за поне една от общо осемте налични награди.
Гилдията се опитва да стимулира общуването между хора от цял свят с интереси в областта на фентъзи изкуството. Тя се занимава с различни проекти в тази сфера.
Интересен дългосрочен проект е

L.A.R.P. (larp.bgbards.org)
Заглавието му е съкращение от Live Action Role Play - ролева игра, която позволява на участниците да влязат в ролята на създаден от тях персонаж. Всеки участник сам решава как би реагирал героят му в различни игрови ситуации. Участниците се опитват пълно да пресъздадат образа на героя си - обличат се като него, говорят като него, държат се като него. Реализмът на играта, симулираните битки и магическа система позволяват на участника напълно да се потопи в един нов свят.
Ако досега не ви е попадала класическа настолна ролева игра (RPG), първо ще трябва да се запознаете с тази концепция.
В началото всичко изглежда по-скоро смешно и наивно. Играта ще ви омагьоса истински чак след като се включите в нея. Най-после ще се изпълни мечтата ви да застането на мястото на любимия си добър (или напротив - лош!) герой.
Действието се развива във фентъзи свят на интриги, магия, конфликти и игри на власт. Правилата се разработват така, че да позволят едновременно участие на много хора. Използва реална бойна система - всеки играч се съгласява с условието, че ще удря (и разбира се ще бъде удрян) с бутафорни оръжия и предмети. Те са специално изработени, така че опасността от каквито и да е физически наранявания е минимална.

Играта - свят, герои, приключения
Вълшебна земя на приказни приключения, всяка игрална местност е част от един по-голям свят. Магията е най-голямото (но не единственото) откритие в него. Играта е много динамична, предлага всевъзможни приключения и различни видове герои. Разработено е ръководство, даващо информация за създаване на героите, за техните оръжия, аксесоари и костюми, за силните и слабите им страни, както и за уменията, с които разполагат.
В различните приключения човек се натъква на политически и управленски конфликти, търговия, подмолни и нелегални дела, вяра, ерес и др. Конфликтите и съюзите между великите властелини, църквата и търговците са само малка част от историята. Всички приключения са написани така, че да включват в себе си максимален брой участници. В света има и много персонажи, с които - ако желаете - можете да говорите, да се съюзявате или да враждувате. Създателите на играта се опитват да моделират един свят, изцяло ръководен от играчите. Свят, който реално се променя при решенията на участниците в играта. Във време на голяма политическа промяна, на невероятни открития, само онези, които са амбициозни, които са надарени със силно въображение и са готови да отстояват позициите и плановете си ще са наистина способни да напишат поредната страница в историята...

Началната идея на Гилдията беше тя да е подразделение на естонската такава. Основните интереси на Гилдията бяха свързани с Дж.Р.Р. Толкин и Blind Guardian.

В първите месеци след основаването и Гилдията се разрасна много бързо, което наложи разширяване на кръгозора от интереси. На този етап Гилдията не се ограничава само с горепосочените автор и група, макар те да са в основата и.

След редица проблеми и неразбирателства Гилдията се раздели с един от Създателите си и се отдели напълно от естонската такава.